Sir Azri Video

Monday, 1 September 2014

Apa salah unit amal PAS?

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi Menteri Dalam Negeri berkata, pelbagai laporan telah diterima beliau mengenai salah laku yang dilakakukan PPS termasuk mencemar Perlembagaan.

"Ada di kalangan PPS ini saya dapat laporan, mereka pukul orang, mereka melakukan tindakan-tindakan di luar perlembagaan. Seolah-olah mereka mengguna kuasa polis untuk mengugut orang.

"Tindakan yang sama (terhadap Unit Amal) juga akan diambil oleh pihak polis. Saya sangat yakin mereka akan diambil tindakan,"

Kenyataan terbaru Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi yang menyatakan akan mengambil tindakan ke atas unit amal PAS sepertimana yang diambil ke atas PPS merupakan satu kenyataan yang tidak cerdik. Bagaimana seorang Menteri Dalam Negeri boleh mengeluarkan kenyataan sedemikian walhal sudah berpuluh tahun unit amal PAS wujud sejak tahun 1991 dan tidak diambil tindakan oleh pihak berkuasa terutama PDRM.

Apa salah unit amal PAS yang dilakukan mereka? Kenapa baru sekarang dimaklumkan unit amal PAS akan diambil tindakan? Kenapa tidak dulu lagi? 23 tahun unit amal PAS ditubuhkan kenapa baru sekarang mahu diambil tindakan?

Unit amal PAS tidak menggantikan kerja pihak Polis. Unit amal PAS melakukan kerja kerja parti dan ianya hanya menfokuskan kepada keselamatan pemimpin dan ahli parti PAS. Ini cukup berbeza dengan PPS yang ditubuhkan oleh Lim Guan Eng. PPS ditubuhkan bagi mengambil alih tugas Polis malah menteri KDN sendiri memaklumkan bahawa Lim Guan Eng ketua Menteri Pulau Pinang sendiri pernah memohon untuk ditubuhkan Polis Bantuan disetiap parlimen dalam negeri Pulau Pinang. Ekoran pihak PDRM tidak membenarkan Lim Guan Eng menubuhkan pasukan Polis bantuan maka PPS ditubuhkan.

Adakah unit amal PAS sama dengan PPS?

Unit amal PAS juga selama mana mereka wujud turut membantu pihak Polis terutama apabila program program parti yang dibuat. Ini merupakan satu pekara jelas bahawa kewujudan unit amal PAS bukan mengambil tugas Polis sebaliknya unit amal ini adalah pekerja parti yang menjaga parti.

Apakah kita ataupun menteri KDN sendiri pernah terserempak dengan unit amal PAS membawa kayu cota, rotan dan sejata lain meronda kawasan perumahan sepertimana yang PPS lakukan? Adakah menteri KDN pernah mendapat aduan ada dikalangan rakyat biasa telah diugut oleh unit amal PAS dipukul ataupun dicederakan oleh unit amal PAS ini?

Saya nasihatkan Menteri Dalam Negeri usah mengambil jalan populariti mudah dalam kenyataan terbarunya ini. PPS tidak boleh disamakan dengan unit amal PAS. Jangan kerana kenyataan yang tidak cerdik ini kerajaan Dato Seri Najib Razak menerima kesan yang lebih parah oleh pemimpin dan ahli PAS. Sudah terbukti PPS yang ditubuhkan Lim Guan Eng itu haram dan menyalahi undang undang, jangan pula dikaitkan dengan unit amal PAS yang baru sekarang dikatakan salah disisi undang undang.

Saya bukan mahu pertahankan unit amal PAS, namun dalam isu ini unit amal PAS tidak sama dengan PPS. Itu jelas dan perlu difahami dengan bijak oleh para pemimpin kerajaan.

Jangan kerana mahu populariti mudah, akhirnya kita sesama Melayu sendiri berbalah.

Sir Azri
Nelayan Moden

No comments:

Post a Comment