Sir Azri Video

Monday, 25 August 2014

Apa lagi MCA mahu?Sudah 15 bulan berlalu semenjak keputusan PRU13 pada tanggal 5/5/2013. Tarikh tersebut menjadi ingatan bukan sahaja kepada rakyat Malaysia tetapi menjadi satu ingatan bersejarah buatm kami para pengundi di Parlimen Wangsa Maju. Tarikh yang tidak akan kami lupakan melihat gelagat pengundi pengundi Cina yang berkampung di pusat pusat pembuangan undi meraikan kemenangan PKR sejak jam 3 petang lagi.

YAB Perdana Menteri sejurus keputusan PRU13 yang lalu membuat kenyataan bahawa keputusan PRU13 adalah disebabkan oleh faktor "Tsunami Cina" malah YAB PM sendiri setuju akhbar Utusan Malaysia memberikan satu kenyataan tegas kepada para pengundi Cina dengan mengeluarkan terbitan "Apa lagi Cina mahu". Kenyataan YAB PM ini sememangnya merupakan satu pekara yang benar dan dibuktikan dengan angka dan fakta sahih melalui keputusan peti undi Dun dan Parlimen seluruh Malaysia.

Tsunami oleh pengundi Cina pada PRU13 lalu bukan sahaja berlaku di Parlimen Wangsa Maju malah ianya telah meliputi seluruh Dun mahupun Parlimen dalam Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. Tsunami Cina yang menyebabkan banyak kerusi BN hilang dan ada juga kerusi Dun dan Parlimen yang BN hanya bersandarkan kepada kemenangan tipis.

BN diwakili oleh tiga parti utama iaitu UMNO mewakili Melayu Bumiputera, MCA mewakili masyarakat Cina dan MIC mewakili kaum India. PRU13 membuktikan bahawa UMNO dan MIC berjaya membawa pengundi menyokong Barisan Nasional namun tidak kepada MCA yang telah gagal membantu komponen BN. Lebih parah lagi apabila ahli ahli malah pemimpin MCA itu sendiri menyokong pembangkang dan ada juga yang melakukan sabotaj kepada Barisan Nasional.

Kita tahu agenda pengundi Cina pada PRU13 yang lalu. Malah YAB PM dan kepimpinan Barisan Nasional juga tahu apa yang mereka pengundi Cina mahukan pada PRU yang lalu. Kita boleh faham matlamat pengundi Cina dan kita juga boleh nampak ahli ahli MCA yang turut sama merealisasikan Tsunami Cina. Cuma yang kita tidak boleh terima apabila "SABOTAJ" secara terang terangan yang dilakukan oleh pemimpin MCA kepada Barisan Nasional pada PRU13 lalu tidak diambil apa apa tindakan oleh pucuk pimpinan BN.

Parlimen Wangsa Maju telah menyaksikan sabotaj secara terang terangan oleh ketua bahagian MCA Datuk Yew Teong Lock. Suara MCA Wangsa Maju yang begitu lantang menghasut para pengundi menolak Barisan Nasional setiap minggu keluar diakhbar akhbar tempatan terutama surat khabar Cina. Tidak cukup dengan itu MCA Wangsa Maju melalui Yew Teong Lock membuat siri program ceramah menghasut pengundi Cina untuk menolak calon Barisan Nasional yang diwakili UMNO. Serangan secara terbuka MCA Wangsa Maju tersebut telah membantu parti lawan iaitu PKR menang di Parlimen Wangsa Maju. Kerana sabotaj dari MCA Wangsa Maju itu juga PKR tidak perlu berkempen memandangkan MCA sudah berkempen secara percuma membantu kemenangan calon PKR.

Ini realiti yang berlaku di Parlimen Wangsa Maju, ini hakikat sebenar yang pucuk pimpinan Barisan Nasional harus tahu dan sedar. Mandat yang diputuskan oleh YAB Dato Seri Najib Razak dengan meletakkan calon Barisan Nasional dari parti UMNO bagi kerusi parlimen Wangsa Maju telah dikhianati oleh rakan komponen Barisan Naisonal itu sendiri. MCA yang seharusnya akur dengan keputusan YAB PM telah memperlekehkan keputusan YAB PM dan boleh katakan yang Najib Razak ditikam oleh MCA rakan komponen sendiri.

Selepas tamat PRU13 dengan kekalahan perit Barisan Nasional Wangsa Maju, UMNO terus menabur bakti menjalankan tugas yang diamanatkan oleh YAB PM. Segala arahan dari kerajaan pusat dalam membantu rakyat terus dilaksanakan sehingga ke hari ini. MIC dan beberapa rakan komponen yang lain kembali aktif membantu UMNO Wangsa Maju namun tidak kepada MCA Wangsa Maju yang dipimpin oleh Yew Teong Lock. Sabotaj yang dilakukan berterusan sehingga lah kepada penggagihan BR1M yang mana MCA Wangsa Maju melalui akhbar akhbar Cina mempertikai amanat yang diberikan oleh YAB PM kepada UMNO Wangsa Maju.

UMNO Wangsa Maju sehingga ke saat ini tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan mengutuk ataupun membidas MCA Wangsa Maju mahupun Ketua nya Yew Teong Lock. UMNO melakukan aduan melalui saluran yang disediakan oleh Barisan Nasional dan begitu tertib dengan amanat serta amanah yang terpikul menghormati pucuk pimpinan. Malah sehingga ke hari ini UMNO Wangsa Maju terus berkhidmat untuk rakyat di Parlimen Wangsa Maju. Namun sikap Yew Teong Lock MCA Wangsa Maju semakin hari semakin keterlaluan.

Pada 24 Ogos 2014 melalui kenyataan akhbar Presiden MCA Datuk Seri Tiong Lai mengeluarkan kenyataan bahawa Kerusi Parlimen Wangsa Maju perlu diserahkan kepada Yew Teong Lock MCA Wangsa Maju. Kenyataan tersebut saya rujuk :

"KUALA LUMPUR: MCA wants to claim back the Wangsa Maju parliamentary constituency, which was loaned to Umno in the 13th general election last year, said its president Datuk Seri Liow Tiong Lai. He supported the call by Federal Territory MCA chairman Datuk Yew Teong Look for the party to take back the seat at the Federal Territory MCA annual convention here yesterday. He said once the constituency has been returned, the party would not loan it out any more. Yew is the former MP of Wangsa Maju. He lost the constituency in the 2008 general election." - The Star

Satu lagi kenyataan angkuh dan mengugut YAB PM agar parlimen Wangsa Maju diberikan kepada MCA. Satu lagi pekara yang jelas memperlekehkan YAB PM seolah olah YAB PM adalah orang suruhan mereka dan patut akur dengan apa sahaja kehendak dari MCA.

Sabotaj yang dilakukan oleh Ketua Bahagian MCA Wangsa Maju Datuk Yew Teong Lock pada PRU13 sehingga ke hari ini tidak diambil apa apa tindakan oleh MCA pusat. Malah Yew Teong Lock individu yang melakukan sabotaj kepada Barisan Nasional pada PRU13 lalu diangkat oleh MCA pusat menjadi Pengerusi MCA Wilayah Persekutuan.

Barisan Nasional sendiri juga tidak mengambil tindakan ke atas pengkhianatan yang dilakukan Yew Teong Lock. Surat aduan dan bukti pengkhianatan jugak telah diserahkan kepada pucuk pimpinan Barisan Nasional dan 15 bulan berlalu namun tidak ada apa apa tindakan diambil sebaliknya Yew Teong Lock MCA terus melakukan sabotaj dan ugutan kepada YAB PM.

Apa lagi MCA mahu?

Wan Muhammad Azri
Ahli UMNO Wangsa Maju

No comments:

Post a Comment